به توده های نرم و بدون درد که در مجاری بینی و سینوس ها رشد می کند پولیپ بینی می گویند. بروز چنین مشکلی در اثر التهابات مزمن نظیر آسم، عفونت، حساسیت های دارویی یا حتی بروز اختلالات سیستم ایمنی ایجاد می شود. بعضی از مواقه پولیپ ایجاد شده در بینی بسیار کوچک است که علائم خاصی ندارد اما اگر پولیپ بینی بزرگ باشد می تواند منجر به کاهش حس بویایی یا حتی بروز عفونت شود ما در این مقاله قصد دریم تا در رابطه با درمان پولیپ بینی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
علائم نشان دهنده پولیپ بینی
هر نوع اختلال یا عارضه ای که در بدن ایجاد شود از علائم و نشانه هایی برخوردار می باشد از جمله علائم نشان دهنده پولیپ بینی به شرح زیر می باشد:
آسم
ایجاد حساسیت به آسپرین
داشتن سابقه خانوادگی
فیبروز کیستیک
زمانی که پولیپ بینی در بدن ایجاد شود منجر به ایجاد گرفتگی تنفسی می شود، بروز چنین مشکلی عوارضی را به همراه خواهد داشت که به شرح زیر می باشد:
- بروز آپنه انسدادی خواب
- ایجاد عفونت های سینوسی
روش های تشخیص پولیپ بینی
پزشک شما معمولاً می تواند پلیپ بینی شما را بر اساس پاسختان به سؤالات مربوط به علائم، چکاپ کامل و یا معاینه بینی شما تشخیص دهد. پولیپ ها می توانند با کمک یک چراغ ساده مشاهده شوند.
از جمله راه های تشخیص پولیپ بینی به شرح زیر می باشد:
یک لوله باریک با یک لنز بزرگنمایی روشن یا دوربین کوچک ( آندوسکوپ بینی) به پزشک شما امکان انجام معاینه دقیق در داخل بینی و سینوس ها را می دهد.
تصاویر بهدستآمده با توموگرافی کامپیوتری (CT) میتوانند به پزشک شما کمک کنند تا اندازه و محل پولیپها در نواحی عمیقتر سینوسها مشخص شود و میزان تورم و تحریک (التهاب) را ارزیابی کند. این مطالعات همچنین می تواند به پزشک شما کمک کند تا سایر انسدادهای احتمالی در حفره بینی را مانند ناهنجاری های ساختاری و سایر انواع رشدهای سرطانی و غیرسرطانی را رد کند.
پزشک شما ممکن است برای تعیین اینکه آیا آلرژی به التهاب مزمن کمک میکند یا خیر، آزمایشهای پوستی را پیشنهاد دهد. در تست پوستی، قطره های کوچکی از عوامل ایجاد کننده آلرژی (آلرژن ها) به پوست ساعد یا قسمت بالای پشت شما ریخته شده و سپس پزشک یا پرستار پوست شما را از نظر علائم واکنش های آلرژیک بررسی می کند. اگر امکان اجرای تست آلرژی نباشد، ممکن است پزشک شما آزمایش خون را جهت بررسی وجود آنتی بادی های خاص برای آلرژن های مختلف تجویز کند.
اگر کودکی دارید که به پولیپ بینی مبتلا شده است، پزشک ممکن است آزمایش فیبروز سیستیک را پیشنهاد دهد، یک بیماری ارثی که بر غدد تولید کننده مخاط، اشک، عرق، بزاق و شیره های گوارشی تأثیر می گذارد. تست تشخیصی استاندارد فیبروز سیستیک یک تست غیرتهاجمی تعریق است و تعیین می کند که آیا عرق کودک شما شورتر از عرق اکثر مردم است یا خیر.
پزشک ممکن است آزمایش خون شما را برای سطوح پایین ویتامین D که با پولیپ بینی مرتبط است، چک کند.
روش های درمان پولیپ بینی
سینوزیت مزمن، با پولیپ یا بدون پولیپ، یک وضعیت چالش برانگیز برای از بین بردن کامل آن است. شما با تیم مراقبت های بهداشتی خود کار خواهید کرد تا برنامه درمانی بلندمدت مناسبی را برای مدیریت علائم و درمان عواملی مانند آلرژی ،که ممکن است به تورم مزمن (التهاب) کمک کند، پیش ببرید.
درواقع هدف درمان پولیپ بینی، کاهش اندازه یا از بین بردن آن است. معمولا اولین رویکرد، داروها هستند. همچنین گاهی ممکن است نیاز به جراحی باشد، اما گاهی نیز راه حل دائمی وجود ندارد؛ چرا که پولیپ ها تمایل به عود دارند.
داروها
معمولاً درمان پولیپ بینی با داروها شروع می شود که امکان کوچک و یا حتی ناپدید شدن پولیپ های بزرگ را به ما می دهد. درمان های دارویی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کورتیکواستروئیدهای بینی: پزشک شما احتمالاً یک اسپری بینی کورتیکواستروئیدی برای کاهش تورم و تحریک تجویز می کند. این درمان ممکن است پولیپ ها را کوچک کرده یا به طور کامل از بین ببرد. کورتیکواستروئیدهای بینی عبارتند از:
فلوتیکازون
بودزوناید
مومتازون
تریامسینولون
بکلومتازون
سیکلسوناید
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی و تزریقی: اگر کورتیکواستروئید بینی موثر نباشد، پزشک ممکن است یک کورتیکواستروئید خوراکی مثل پردنیزون را به تنهایی و یا همراه با اسپری بینی تجویز کند.
از آنجایی که کورتیکواستروئیدهای خوراکی می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، مصرف آنها باید برای مدت محدودی صورت بگیرد.
درصورت شدید بودن پولیپ بینی امکان استفاده از کورتیکواستروئیدهای تزریقی وجود دارد.
- دارو جهت درمان پولیپ بینی و سینوزیت مزمن: اگر پولیپ بینی و سینوزیت مزمن دارید، پزشک ممکن است دارویی به نام دوپیلوماب (Dupixent) را برای درمان بیماری به شما تزریق کند.این دارو می تواند اندازه پولیپ بینی و همچنین گرفتگی بینی را کاهش دهد.
- سایر داروها: پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان شرایطی که به تورم طولانی مدت در سینوس ها یا مجرای بینی کمک می کند، تجویز کند. این داروها میتوانند شامل آنتی هیستامین ها برای درمان آلرژی و آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت مزمن یا عود کننده باشد.
حساسیت زدایی به آسپرین، درصورتی که تحت مراقبت یک متخصص آلرژی با تجربه در زمینه حساسیت زدایی باشد، ممکن است برای برخی از بیماران مبتلا به پولیپ بینی و حساسیت به آسپرین مفید باشد. درمان شامل افزایش تدریجی مقدار آسپرینی است که در زمانی که تحت نظر پزشک در بیمارستان یا کلینیک هستید، برای کمک به تحمل طولانی مدت آسپرین در بدن انجام می گیرد.
جراحی پولیپ بینی
چنانچه درمان دارویی پولیپ بینی را کوچک یا از بین نبرد، ممکن است به جراحی آندوسکوپی برای برداشتن پولیپ ها و اصلاح مشکلات سینوس ها که آنها را مستعد التهاب و ایجاد پولیپ می کند، نیاز داشته باشید. در جراحی پولیپ بینی، جراح یک لوله کوچک با یک لنز بزرگنمایی روشن یا یک دوربین کوچک (اندوسکوپ) را وارد سوراخهای بینی میکند و آن را به داخل حفرههای سینوسی هدایت میکند. او از ابزارهای کوچکی برای برداشتن پولیپ ها و سایر موادی که مانع جریان مایعات از سینوس های شما می شود، استفاده می کند.
جراح همچنین می تواند منافذی که از سینوس ها به مجرای بینی شما منتهی می شود را بزرگ کند. جراحی پولیپ بینی معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود ولی توجه داشته باشید که حتما نزد بهترین جراح بینی انجام شود.
درمان های بالقوه آینده
محققان در حال مطالعه نقش داروهای بیولوژیک، از جمله داروهایی که آسم شدید را درمان می کنند، در کمک به کاهش پولیپ بینی و تسکین علائم هستند. بیولوژیک ها با هدف قرار دادن سلول ها یا پروتئین های خاص برای کاهش تحریک و تورم کار می کنند. تحقیقات اولیه نشان میدهد که این داروها می توانند برای افرادی که پولیپ بینی شان به کورتیکواستروئیدها یا جراحی پاسخ نمیدهند، گزینه مناسبی باشند.
آیا بعد از جراحی پولیپ بینی مراقبت لازم است؟
بعد از هر نوع جراحی نیاز به انجام مراقبت های لازم می باشد از جمله مراقبت های بعد از جراحی پولیپ بینی به شرح زیر می باشد:
- بعد از جراحی سعی کنید به هیچ عنوان در محیط هایی که گرد و غبار زیادی دارند قرار نگیرید.
- از انجام فعالیت های سنگین بدنی و ورزش های سنگین اجتناب کنید.
- در صورت تجویز دارو حتما به موقع و سروقت آن ها را مصرف کنید.
- در زمان استراحت بهتر است تا دو بالش زیر سر خود قرار دهید.
- برای جلوگیری از ایجاد لخته های خونی بهتر است تا از سرم خون استفاده کنید.
- از رانندگی کردن به مدت یک هفته خودداری کنید.
- از مصرف سیگار و الگل بعد از جراحی به مدت 2 هفته اجتناب کنید.
آیا از ایجاد پولیپ بینی می توان پیشگیری کرد؟
برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی بهتر است تا
- از مواد حساسیت زا جلوگیری کنید.
- از یک رژیم غذایی خاص پیروی کنید.
- سعی کنید تا همیشه فضای خانه مرطوب باشد.
- از اسپری های مخصوص بینی استفاده کنید.